top of page
  • Foto van schrijverChloë Janssens

Vistarus - dag 1 en 2

Vistarus - a place to belong, a place to become. Dit is het statement waarvoor het opvangtehuis voor dakloze mensen staat. Samen met mijn medestudente lopen wij hier iedere woensdag stage. De bedoeling hiervan is dat wij met onze verpleegkundige skills workshops geven aan de dames en heren die hier opvang krijgen.


Dag 1 - 4 maart 2020

De eerste dag is altijd het spannendst! Ik wist helemaal niet wat ik kon verwachten dus ik keek hier best wel naar uit. We werden opnieuw zeer warm onthaald door de vrijwilligers en de sociale werkers. Samen met onze supervisor kregen we een rondleiding doorheen het gehele domein. Het werd snel duidelijk hoeveel verborgen armoede er heerst in Zuid - Afrika. Doch worden de mensen hier zeer goed opgevangen. Ze krijgen onderdak, worden daar tewerkgesteld en kunnen genieten van ontbijt, middagmaal en avondmaal. Alsook krijgen ze begeleiding doorheen de dag en worden ze hierbij gestimuleerd om opnieuw te integreren in de maatschappij. Na de rondleiding hadden we de kans om intakegesprekken bij te wonen van nieuwe cliënten. Deze gesprekken brengen schrijnende situaties aan het licht waarbij je toch wel een krop in de keel krijgt. Op basis van hun motivatie moeten de sociale werkers beslissen of ze al dan niet onderdak kunnen verlenen. Het is dan ook hard om te zien dat sommige cliënten nog even moeten wachten. Om af te sluiten hadden we nog een gesprek met onze supervisor om na te gaan wat we het volgende contactmoment zouden inplannen. Op woensdag 11 maart zouden we dan ook samen een workshop 'persoonlijke hygiëne' naar voor brengen. We keken hier enorm naar uit!

Dag 2 - 11 maart 2020


Vandaag was de dag dat we onze allereerste workshop zouden geven. Dit was best spannend maar we hadden ons voldoende voorbereid. We kwamen reeds vroeg aan waardoor we nog wat tijd hadden om tot rust te komen. Samen met onze supervisor hadden we enkele producten mee die te maken hadden met het onderwerp 'persoonlijke hygiëne'. We hadden de tafel mooi aangekleed om de workshop aantrekkelijk te maken voor het publiek. Uiteindelijk was het moment daar en ik moet zeggen, wat heb ik ervan genoten om deze workshop te geven! We gaven deze aan 10 dames en hun interesse was enorm groot. Ze hadden nog enkele vragen en sloten af met positieve feedback, wat een goed gevoel achteraf geeft. Ikzelf heb tijdens het middageten geholpen om het eten uit te delen. Het was enorm mooi om te zien hoe dankbaar de mensen zijn omdat ze een volwaardige maaltijd hadden. Dit geeft zoveel voldoening aan je dag. In de namiddag hebben we samen aan onze nieuwe workshop van 18 maart gewerkt: first aid!


112 weergaven0 opmerkingen
bottom of page